Alapok

1. RÉSZ: ALAPFOGALMAK és ALAPVETŐ TUDNIVALÓK (mindenki számára érthetően):

-Fogyás:
A test súlyának csökkenése, valamilyen külső inger hatására. Ilyen inger lehet a tápanyagmegvonás, a táplálkozás átalakítása, kellő mennyiségű folyadékbevitel hiánya.
-Tápanyagforrások (makronutriensek): 
Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe.
3 féle makronutrienst különböztetünk meg: szénhidrátok (rövidítve CH), fehérjék (proteinek), és zsírok.
Ezeket is megkülönböztethetjük összetettségük szerint, egyszerű vagy összetett szénhidrátok, telített, egyszeresen, vagy többszörösen telített zsírok és egyszerű vagy összetett fehérjék (protein, proteid).

Mindhárom tápanyagforrásnak megvan a maga energiaértéke, égéshője: fehérjének és szénhidrátnak 4 kalória, a zsíroknak pedig 9, tehát több mint kétszer több. Az emberi testnek mindhárom forrásra szüksége van az egészséges működéshez, más más arányban. Szénhidrátból kell a legtöbb, fehérjéből kevesebb, zsírból minimális.
Az alap életfunkciók, sejtszintű működéshez és egészséges anyagcseréhez elengedhetetlen továbbá a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok és víz bevitele is. Ezek szabályoznak a testünkben rengeteg egyéb kémiai folyamatot is. Ha valamelyik mikro-, vagy makrotápanyag megvonásra kerül a szervezetben, az alapvetően változtatja meg a testünk normális működését, legtöbbször negatív irányba.

Testünk olyan, mint egy ház....építőelemekből épül fel és néha az építőelemeket cserélni kell, megújítani. Kevés téglából kicsi ház lesz, sok téglából nagy ház lesz, de nem ilyen egyszerű a felépítés, mert a legfontosabb az építőanyagok minősége......ahogy a régi mondás tartja: "sz.rból nem lehet várat építeni!" pontosan, mint ahogy a legtöbb mai ember nem figyel a megfelelő minőségű tápanyagok bevitelére és máris elindul a hízás, a szív és érrendszeri problémák, az önbecsülési és önértékelési gondok, amik később örökletesek is lehetnek.

Genetika: ezt inkább úgy írnám le, mint testi és egyéni változatosság, mint ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma testműködés sem! Vannak, akik mindent összeesznek, mégsem látszik meg rajtuk, van aki pedig csak ránéz a kajára és máris hízik. A genetikánk ellen nem tehetünk, megváltoztatni pedig nemigazán lehet, viszont kellő ismerettel és szorgalommal, akaraterővel meg lehet változtatni, amit a genetikánkból hátrányosan érint minket.

Anyagcsere: az élő szervezetekben végbemenő anyag-, energia- és információáramlás. Az anyagcsere sebessége emberenként más és más, van akinek gyorsabb, van akinek lassabb. Függ ez a genetikai adottságainktól, a bevitt tápanyagok összetételétől, a fizikai (testi) aktivitásunktól és lelkiállapotunktól is! 
Az anyagcsere sebessége hormonális elváltoz(tat)ással is átalakul.
Testünk legfőbb tápanyagforrás igénylői az izmok, fűteni, táplálni kell őket, hogy megfelelően működjenek. Az izmok napi aktivitása dönti el, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt kell bevinnünk. Egy aktívabb test nagyobb mennyiségű tápanyagot igényel, és az anyagcseresebessége is gyorsabb, mint egy lusta, ülő, vagy fekvőmunkát végzi inaktívabb személyé. Ez utóbbinál nagyobb az esélye a hízásnak.

Az alapanyagcsere az az energia, melyet szervezete naponta minimálisan felhasznál az életfunkciók (légzés, emésztés, testhő, kiválasztás) fenntartásához nyugalmi állapotban. Nem tartalmazza viszont a szellemi és fizikai tevékenységekhez szükséges energiát.

Glikogén: a glükóz poliszacharidja; funkciója a rövidtávú energiaraktározás az állati sejtekben. Főleg a máj és az izmok raktározzák. A glikogén olyan energiaraktárat jelent, amely gyorsan mozgósítható hirtelen fellépő glükózigény esetén (pl fizikai munkavégzés)

Életkor

Férfi
18-30 év 15,3*testtömeg+679 kcal/nap
30-60 év 11,6*testtömeg+879 kcal/nap
60 év felett 13,5*testtömeg+487 kcal/nap


18-30 év 14,7*testtömeg+496 kcal/nap
30-60 év 8,7*testtömeg+829 kcal/nap
60 év felett 10,5*testtömeg+596 kcal/nap

Személyiségpszichológia:

Az emberek típusokba, kategóriákba sorolása már a ókorban, Hippokratésszal és Galénosszal kezdődik. Az általuk használt kategóriák ma már csak fogalmi szinten maradtak fenn. Szisztematikusan figyelve 3 testalkattípust, az ennek megfelelő személyiségvonásokat és a lelki megbetegedésre való hajlamot írtak le:

PIKNIKUS (kerekded, elhízott)
- ez az alacsony, kövérkés emberekre jellemző
- közepes, zömök test, széles arc, rövid nyak és végtagok
- gyakori a hízásra, kopaszodásra való hajlam
- általában jókedvűek, vidámak, mélyen átélik érzelmeiket, gyakran kerülnek szomorkás hangulatba
- kedvelik a viccelődést, ritkán érdeklődnek intellektuális tevékenységek iránt
- leggyakoribb kórforma: mániás-depressziv elmezavar, általában a kedély és érzelem zavarai jellemzőek rájuk

ATLETIKUS (izmos)
- sportolókra jellemző testalkattípus, magas, erős izomzat és csontváz, vastag bőr, fejlett orr, áll, kezek
- energikus, sikerorientált, szereti a kockázatot
- érzelmei gyenge intenzitásúak
- kedveli a fizikai megerőltetést
- kerüli az irodai vagy pusztán intellektuális erőfeszítésre alapuló tevékenységeket
- agresszióra hajlamosak

LEPTOSZOM (vékony, aszténiás alkat)
- karcsú személytípus, sovány, nyúlánk test, bordák előredomborodnak, mellkas lapos, hosszú, a kéz keskeny, finom, bőrük vékony, haj sűrű, szemöldök dús
- intellektuális beállítottságúak
- szeretik a szellemi megerőltetést, a szellemi tevékenységeket előnyben részesítik a fizikaival szemben
- gyakran gondolkodási zavarokkal küzdenek, szkizofréniára hajlamosak vagy extrém befelé fordulásra.

A tiszta megjelenése ezen alkati jellemzőknek a mai világban ma már ritka. Gyakrabban fordulnak elő a jellemzők és velejáróik keveredése.

Izom: más néven hús, főként vízből és fehérjéből felépülő váztartó, test és végtagmozgató komplex rendszer.

Diéta: a diéta célja a táplálkozásban a zsír elvesztése. Nem azonos a testsúlycsökkentéssel, ahogy vizet, izmot, vagy az izmokban tárolt szénhidrátot veszítjük el.

Testalkat átváltoztatása: olyan folyamat, amikor körülbelül ugyanannál a testsúlynál megmaradva a testzsírunk csökken, az izomzatunk tömege pedig nő, ezáltal feszesebb, esztétikusabb megjelenést kapunk!

Súlyzós edzés: ez cél szerint többféle jelentéssel bírhat. E célok lehetnek az izomtömegünk növelése, izmaink könnyed átmozgatása. Sokan azt hiszik, hogy maga a súlyzózás növeli az izmok méretét, pedig ez nem így van, ez csak egy inger, amivel felingereljük testünket az alkati változásra, anyagcsere folyamat gyorsítására. 
Súlyzós edzés alatt az izmainkból a munkavégzéshez glikogén szabadul fel és ég el energiává, valamint az izomszövetek kisebb mikroszakadásokat szenvednek, amelyek a későbbi fehérjebevitel által újjáépülnek erősebbre.
Mivel az emberi test nagyon alkalmazkodó és tanulékony, így a terhelést is hamar megszokja, így egy idő után már nem úgy reagál ugyanarra az ingerre, mint az elején, így a hosszútávú változáshoz más és más ingerrel kell bombázni a testet.
Az edzés hatásától fellépő tápanyagszükségletet a szervezet hajlamos túltöltéssel újrakompenzálni, tehát többet visz be, mint amennyit elégetett, elkerülve ezzel, hogy egy esetleges következő ilyen terhelést már könnyebben képes legyen elviselni.

Maximális pulzusszám: megállapításához egy általánosan bevált szabályt alkalmaznak: 
Férfiaknál 220 - életkor = maximális pulzusszám
Nőknél 226 - életkor = maximális pulzusszám

Bemelegítés: könnyed testmozgást jelent, ami enyhén megemeli a nyugalmi állapotából a pulzusunkat és ettől a hajszálerek elkezdenek kitágulni, s ezeken vér jut olyan részeinkbe is, ahová nyugalmi állapotban a hajszálereken nem jutna. A bemelegítés minden fizikai tevékenység létfontosságú alapeleme! Feladata a test felkészítése az előtte álló munkára, a pulzus és testhőemelkedés segítségével az izmaink ellágyulnak, nem lesznek olyan merevek, így a sérülés veszélye jóval csökken!

Anaerob edzés: célzottan túlterheli az izomzatot. Nagy a sérülési kockázat, főleg a nagy súlyokkal való munka miatt és a nem megfelelő bemelegítés okaként. Csak versenysportolóknak ajánlott. Célja az fejlesztendő izomcsoportok edzése.
A maximális pulzusszámunk 90-100%-a ez a faktor.

Aerob edzés: A test százalékosan a legtöbb kalóriát ebben a pulzustartományban égeti el zsírból. Edzi a szív keringési rendszerét, javítja az erőnlétet.
A maximális pulzusszámunk 60-70%-a ez a faktor.

Erőnléti edzés, kardio: Javítja a légzést és a keringést. Optimális az alapvető állóképesség szempontjából. Amatőr sportolók használják gyakran.
A maximális pulzusszámunk 70-80%-a ez a faktor.

Regenerációs szakasz: az az időszak, amikor a tested az újjáépítési folyamatokat látja el egy azt megelőző ingerhatás okaként (pl valamilyen edzés, vagy fizikai munkavégzés)

Pihenés: A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű regenerálódása. A pihenés két csoportra osztható: aktív és passzív pihenés.

Aktív pihenés: leginkább azoknak javasolt, akik egy irodában dolgoznak és a számítógép előtt egy székben ülve töltik az egész napjukat. Ekkor legmegfelelőbb kikapcsolódási, pihenést mód az aktív pihenés. Ilyenkor mozgalmas, szórakoztató időtöltést válasszunk, például biciklizzünk, túrázzunk, sportoljunk. Még jobb, ha az aktív pihenést társaságban töltjük, így még véletlenül sem érezzük kényszernek.

Passzív pihenés: Ha pedig folyamatosan mozgunk napközben a munkánk során, akkor érdemesebb a passzív pihenést választani. A passzív pihenés legjobb módja, ha a saját otthonunkban a gondoktól elzárva töltjük szabadidőnket, például könnyebb dolgokkal, mint az olvasás, tévézés, vagy akár a kert körüli könnyebb munkák elvégzése vagy csak egyszerűen a kedvenc kanapénkon időzünk. Nézzünk meg egy jó filmet a barátainkkal, igyunk meg egy finom kávét és élvezzük a pihenést!

 

Táplálkozásnál előforduló fogalmak:


Víz: Az éltető elemünk, ami testünk és izomzatunk 60-75%-át alkotja. Létfontosságú a víz bevitele minden testünkben lezajló kémiai folyamathoz, regenerációhoz, transzportfolyamatokhoz, oldószerként is fontos szerepe van......egyszerűen a víz az alapja mindennek!

Rostok: főként zöldségekben megtalálható emészthetetlen részek, melyek az egészséges bélműködéshez kellenek. Segítségükkel fenntarthatjuk, vagy gyorsíthatjuk az anyagcserénket. Napi szinten fontos a bevitelük, akár a vízé, fehérjéjé, szénhidráté, vitaminoké....

Táplálékkiegészítők: a táplálékkiegészítőket gyakran összekeverik a szteroidokkal és izomnövelőkkel, pedig ég és föld a különbség köztük. A táplálékkiegészítők a test és a szervezet számára fontos tápanyagokat tartalmazzák mesterségesen előállított formában, tehát ugyanazokat, amit ételekből beviszünk. Főként hiányos táplálkozásnál érdemes szedni őket, vagy fizikai megterhelésből való regeneráció alkalmával, amikor az ételekből bevihető tápanyagmennyiség nem elég.

Aminosavak: a fehérjék alkotóelemei. A fehérjék emésztés során aminosavakká bomlanak le, s a test igény szerint újra felépítheti ugyanazon, vagy másfajta fehérjékké.

Inzulin: a hasnyálmirigy hormonja, amely a vércukor szintjét szabályozza. A kibocsátott inzulinmennyiség a bevitt szénhidrátok összetettségétől, mennyiségétől, és glikémiás indexétől is függ.

Glikémiás index: A táplálékok sorrendjét jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükozt juttat a véráramba, s ennek megfelelően a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükoz eljusson a sejtekhez. A magas GI-értékű ételek fogyasztása megemeli a vércukor- és inzulinszintet, magas vérnyomást, kóros koleszterin- és trigliceridszintet és a szívbetegségek más rizikófaktorait eredményezi. 
Magas GI értékű szénhidrátok: cukrozott ételek, dinnye, banán, szőlőcukor, krumpli
Alacsony GI értékű szénhidrátok: Zöldségek, paradicsom, bab, alma, teljes kiőrlésű kenyér.


2. RÉSZ:
TÉVHITEK ÉS IGAZSÁGOK

 

-Tévhit: aki sokat eszik elhízik.
-Igazság: nem a bevitt táplálékmennyiség dönti el, hogy ki hízik és ki nem, hanem az alapanyagcsere sebesség, a bevitt táplálék minősége, a fizikai aktivitás. Biztosan megfigyelte mindenki, hogy a gyors anyagcseréjű emberek bármit megesznek, nem híznak, ez születési genetikai dolog, de mi is elérhetjük a gyorsított anyagcserét apró trükkökkel! Akinek alapból gyors az anyagcseréje, az kevésbé hajlamos a hízásra, akinek lassú, az könnyedén elhízhat.

-Tévhit: keveset eszek és lefogyok ( ma még csak egyszer ettem joghurtot kiflivel és majd este még egyet és kész )
-Igazság: ez a legnagyobb tévhit, amitől 100% nem azt kapod, amit vársz. Igaz, hogy a lassú anyagcseréjű kövér ember, ha koplalni kezd, egy idő után elsorvadva lefogy, mert a teste felzabálja önmagát, hogy az életben maradáshoz szükséges létminimum tápanyagokat ételből nem viszi be, így a test, hogy fehérjéhez jusson leépíti az izmaid és abból nyeri, a szénhidrátot nem igazán tudja lecsípni, mert azt csak külső forrásból lehet bevinni, valamint a szükséges zsír a bőralatti zsírpárnákból nyeri ki. Fogy ilyenkor az ember, de a test ezt nem bírja sokáig és vészriadót fúj! Óvintézkedésként ekkora tápanyaghiánytól belassítja az anyagcserét, s szinte minden amit megeszel zsírrá válik! Ezzel próbálja a test kompenzálni a sokkhatásszerűen fellépett tápanyaghiányt! Ezért van az, hogy aki naponta 1-2x eszik, koplal, az túlsúlyos marad. Nagy ilyenkor az esély arra, hogy amint látjuk, hogy a koplalástól alig fogytunk, és már nem bírjuk, visszaállva a megszokott napi 3-6 étkezésre, több zsírt szedünk fel, mint amennyi lement rólunk. Ez a test természetes védekezése egy esetleges újabb tápanyagmegvonás ellen. Több zsírt épít, hogy ha újból ilyen koplalás éri legyen mihez nyúljon!

-Tévhit: ha sokat, sokszor eszek elhízok
-Igazság: ez a kijelentés félig igaz, félig hülyeség! Miért? Gondoljunk csak bele, hogy aki napi 5x eszik egy pohárnyi rizset egy kis sült hallal, vagy csirkével, az diétás étrend. A rizs alig emeli a vércukorszintet és nem érzel jóllakottságot utána. Nagy része szénhidrát, alacsony glikémiás indexű, tehát nem hízlal. A halból kevés sírt nyer és könnyen emészthető fehérjeforrást. Így nézve aki naponta ezt eszi nem fog hízni, sőt inkább fogyást idéz elő. Versenyző testépítők és fitness versenyzők szálkásító étrendjének alapja a rizs és a hal. Tehét nem az számít, hogy mennyit hányszor eszel, hanem hogy MIT!

-Tévhit: nem eszek húst, mert hízlal!
-Igazság: ezen akkorát szoktam röhögni, hogy ha meghallom  ha nem eszel húst, akkor miből viszel be fehérjét? Tejtermékekből? Babból? Szójából? Iszonyúan kevés fehérje van bennük, nem tudsz annyit bevinni, amennyit kell! Persze a húsokban vannak a legtöbb és legjobb fehérjék, az sem mindegy, hogy milyen állat húsa. pl. a disznóé vörös hús, koleszterinben gazdag, ugyanúgy, a marha. A koleszterin pedig mint tudjuk, hogy gyilkolja a szívet és a keringési rendszert, s emellett ezek a vörös húsok mint a disznóé elég zsírosak is! Diétához, testsúlycsökkentéshez nem jó!
Jó viszont a könnyen emészthető fehér szárnyasok és a halhús (azért halaknál is vigyázni kell, mert vannak zsírosak és koleszterinben gazdag halak is mint a lazac és a busa). A legjobb a tonhal, ponty, keszeg, kárász, csirke hús diétás egészséges étrendhez. Ezek könnyen emészthetők, jó fehérjeforrások. Kötelező a sovány fehér húsokból bevinni fehérjét, anélkül az egyik legfontosabb építőelemünket vonjuk meg!

-Tévhit: ha sok vizet iszol bevizesedsz!
-Igazság: a vízfelhasználásunk és szükségletünk sok mindentől függ. Hőmérséklettől, mozgástól, páratartalomtól, ételfogyasztástól stb. Szükséges minden életfolyamathoz, így a tested mindig tárol vizet, a bőrödben, az izmaidban, vérben. A fölösleges mennyiséget csak simán kiüríti vizelettel, mert nincs rá szüksége. Ha valaki bevizesedik, az általában valami hormonprobléma miatt van. Nem kell félni az ivástól, a bő folyadék szükséges a véredhez, az agyműködéshez, az izomzat és a szervek felépítéséhez, az emésztéshez stb. Néhány vitamin is vízben oldódik, a többi pedig zsírban.

-Tévhit: a súlyzósástól izmos leszek.
-Igazság: feküdj be most 100 kiló alá és nyomd ki 10x8szor, hetente akár kétszer is....garantálom, hogy nem leszel izmosabb. Miért? Mert a súlyzós edés (keménységétől és intenzitásától függően) csak egy inger! Ilyenkor ingert adunk az izomzatnak, hogy tápanyagokat használjanak fel megnövelt mennyiségben pl. a benne tárolt glikogént. Edzéskor izom-mikroszakadások keletkeznek az izomrostokban, amik később a bevitt fehérjéből lesznek újjáépítve nagyobbra, erősebbre + az elhasznált glikogént a szervezet újratölti a kiizzadt vízzel együtt. Az edzés csak egy sokkhatás, nem növel izmot, hanem az edzés utáni bő tápanyagbevitel (fehérje, szénhidrát, víz, vitaminok stb) fogja a pihenés időszaka építeni azokat! Az, amikor edzünk, fizikai munkát végzünk a dolgozó testrészek megvastagodnak. Pl. 100 guggolás után a combod és a feneked keményebbnek és nagyobbnak látszik, mint előtte. Nem nagyobb, ugyanakkora, csak a kitágult hajszálereken át több vér jut az adott testrészbe, ami pillanatnyi megvastagodást okoz (bedurranás). Ez a vérbőség addig tart, ameddig a testrész dolgozik. Pihenés alatt a hajszálerekbe már nem jut vér, így minden visszaáll eredeti méretére.

-Tévhit: a különböző csodapirulák, fogyasztószerek tartós folyást okoznak
-Igazság: ezen szerek többsége megfelelő étkezés és testmozgás nélkül semmit sem érnek! Ezek csak stimulánsok, amik addig hozhatnak súlycsökkenést, amíg szedjük őket (hasmenéssel, vízhajtással stb), amint abbahagytuk és kiürült a szervezetünkből a hatása visszarakódnak a kilók. Nem a pirulák okoznak fogyást hosszútávon, hanem az életmódváltás. ezek csak rövid ideig tartó sikert okozhatnak, persze mozgás és diéta mellett.

-Tévhit: elértem a célom, fogytam pl. 10 kilót és abbahagyom a diétát, a mozgást, mert megmarad a jó formám.
-Igazság: elhiheted, tapasztalatból mondom, hogy fenntartani a karcsúbb testet fogyás után pár hónapig nehezebb lesz, mint előtte fogyni. Miért? Mert a tested még nincs hozzászokva az új életviteledhez, új táplálkozásodhoz, csak a régire emlékszik. Több hónap kell, mire a test megszokja a karcsúbb formát, de megszokja, ha minden feltételt biztosítunk (pl. további megfelelő étkezés, egészséges életmód, mozgás). Tehát nemcsak addig kell életmódot váltani, amíg eléred a célod, hanem véglegesen!

-Tévhit: A szauna zsírt éget!
-Igazság: Mi köze lenne a szaunának a zsírégetéshez, ami egy anyagcsere folyamat? SEMMI! A szauna csak izzaszt, méregteleníteni sem igazán jó, csak folyadékot veszítesz a testedből, elég sokat, amit a későbbiekben a szervezet pótol szomjúságtól ivással. Tehát visszaiszod azt a tömeget, amit kiizzadtál!


3. RÉSZ: ÉLETMÓDVÁLTOZÁS ALAPJAI:

 

1. Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! A próba szó bizonytalanságot fejez ki, önbizalomhiányt. Döntsd el, hogy félerővel rúgsz-e labdába, vagy teljes erővel, a végső siker mennyiségét dönti el!

2. Tudd mi a célod! Tisztázd magadban, mit akarsz elérni és érd el, s amíg el nem éred, addig ne változtasd a célt!

3. Ne hamis prófétáktól tanulj, mielőtt nekilátsz a célod elérni! Ne reklámokból, filmekből, sztárvideókból tanulj, hanem mások bevált tapasztalataiból, tanulmányokból. A reklámok, sztárvideók célja az eladni kívánt termék forgalmazása, csábításba ejtés, de többségük kamu!

4. Legyen ez a legfontosabb célod, s nem egyéb hülyeségek! Ez önmagáért beszél....ha fogyni akarsz, akkor ne hanyagold a diétás vacsora elkészítését, vagy a délutáni edzésed csak azért, mert 4kor kezdődik a José Armando  a legfontosabb dolog mindig legelől legyen a fontossági listán!

5. Értsd meg, hogy a fogyás nem mindig egyforma ütemben megy! Hullámvögyek is lesznek, amikor mindent megteszel, mégse fogysz egy dekát sem.....ezek elvehetik az eddigi motivációd, lelkesedésed.

6. Tartsd be a szabályokat és ne csalj! A siker esélyét rontja! pl a diéta alatt nem nassolunk csokit, vagy sült krumplit estefelé, csak azért mert finom és megkívántuk, ahogy a párunk eszi  Ennyi akaraterővel inkább ne is kezd el az egészet.

7. Ne akarj kockahasat, amit az újságokban, reklámvideókban, filmekben sztárokon látsz! Azok a képek, videók versenyszerűen élő sportolókról, teljesítményfokozó doppingot szedő sztárokról szólnak, akik nem természetes eszközöket használnak azért, hogy javítsák teljesítményük, alakjukat. Vízhajtók, anyagcsere fokozók, dehidratálók, dopping stb. Jól néznek ki, de csak míg ezeket szedik. Kőkeményed edzenek, legjobb tápanyagforrásokat viszik be. Versenyek, vagy forgatás után abbahagyják szedésüket és a testük visszaáll a normál, hétköznapi étrenddel fenntarthatóvá. Ezeket hívják "izmosodj, vagy foggy le pár hét alatt xyz Hollywoodi diétájával".

8. Nincs időd edzeni, mozogni? Akk hozzá se kezdj! Ha csak a kifogásokkal leplezed a lustaságod és a motivációhiányt, akkor majd lesz időd az orvosnál ülni és szívgyógyszereket, emésztési gyógyszereket stb készítményeket iratni, szedni! mindig szánj rá időt, hogy mozoghass...önmagadért teszed, s a napi 24órából az a heti 5x 30-45 perc egy fogyókúrázónak nem sok időráfordítást igényel.

9. Ne zabálj össze mindenféle szemét kaját, amiben semmi hasznos tápanyag nincs, csak mert finom! Elhízáshoz vezet és a diétád sem lesz sikeres, pocsékba megy az eddig befektetett munkád!

10. Tanuld meg miket érdemes enni, mikor és hogyan! mert a siker 60%a a konyhában dől el, vagyis a kaja. A maradék 30% az edzés, mozgás, és 10% pihenés.

11. Aludj legalább napi 8 órát, hogy az agyad és a teljes tested a legjobb formájában legyen.

12. főzéskor került az állati zsírt, növényi zsírt használj ételeidhez.

13. Kerüld a sót, mert vizet von el a testedből, amit nagy mennyiséggel pótolsz majd.

14. Kevés fűszert használj! Ezek ingerlik a gyomrot és a beleket, és kissé fokozzák az anyagcserédet! Nagy mennyiségben már inkább ártalmasak, mint hasznosak!

15. Moss fogat többször naponta, ha éhes vagy! Egyes megfigyelések szerint a fogmosás csökkenti az éhségérzetet, tehát ha éhes vagy, de már eleget ettél a nap folyamán, vagy este van és nem ehetsz, moss fogat!

16. Alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket, szénhidrátokat fogyassz, amik nem növelik nagyon az inzulinszinted, így nem is fogsz esélyt adni a hízásnak. Bár a hízás inkább abból is adódik, hogy több tápanyagot viszel be, mint amennyire a testednek szüksége van, de megfelelően betartott étkezési renddel és alacsony inzulinszinttel könnyebben elérheted a feszesebb formát, ha csak az étkezési szempontot nézzük.

17. Ne egyél többet, mint amennyire testednek szüksége van! Nekem bevált módszer volt, hogy napi 5x eszek pici bébiadagokat, így a belek is összezsugorodnak, a hasad nem türemkedik ki úgy, mert nincs nagy mennyiségű áthaladó kaja a belekben, ami tágan tartaná. % étkezés naponta, ami épp csak annyi, hogy ne korogjon a gyomrod. Fontos, hogy sok vizet igyál étkezések mellett, akár fél litert is! Este 6 után már ne egyél! Reggel szinte még a nem diétás kajákat is meg lehet enni, mert ilyenkor a test tápanyagraktárai üresek, és csak a későbbi étkezések alkalmával telítődnek pl glikogénnel. Ha megtelt a tested, utána mára fölösleges tápanyagokat a test zsírként raktározza el, vagy kiüríti, ezért kell apró adagokat enni sokszor, hogy ne legyünk éhesek, mégis bevigyünk minden életfunkciókhoz szükséges tápanyagot. Fontos, hogy minden étkezésben legyen egy alacsony glikémiás szénhidrátforrás, és fehérjeforrás, valamint vitaminok és ásványok, nyomelemek. A táplálékok mellett elfogyasztott fél liter víz lágyítja a táplálék állagát, pépesíti, könnyen emészthetővé teszi.

18. Ételeinket alaposan rágjuk meg! A nyál síkosítja a falatot és emészteni kezdi, előemészti, mint később a gyomorsav. Jól keveredve a nyállal és megrágva, az étel hamarabb emésztődik, ami anyagcsere gyorsulást jelent.

19. Aktiváld magad, ne lustálkodj, mert a megnövekedett izommunkából fellépő anyagcsere fokozódás a legjobb barátod a fogyáshoz!

 

Még tucatnyi ilyen okosságot tudnék írni, de ezek a legfontosabbak! Ezekre rászokva és betartva már a siker márcsak idő kérdése. Hozzáállás, tettek, sikerélmény 


TIPP:

 

Mivel jön a nyár, a vele járó kánikulával, ilyenkor sok embernek problémát jelent az étkezés, feldobja az egész belső rendszerét a forróság. Előjön az étvágytalanság, nem kíván annyit enni, csak a folyadékot. Mivel rengeteget izzadunk, hogy a szervezet ily módon hűtse a testünket kívülről, így elengedhetetlen a magas folyadékbevitel.

Vizsgáljuk meg az előnyeit és hátrányait ennek:
Tény, hogy az emberi test több, kb. 70%-a víz, ami nem termelődik bennünk, hanem külső forrásból kell bevinni. Az izzadás mindig só és ásványok elvesztésével jár.
A fogyás egyik alapeleme a magas (cukormentes) folyadékbevitel, így azt nélkülözhetetlen ilyen időjárás mellett is fenntartani, hogy kellően hidratáltak legyünk. Víz szükséges az emésztéshez is, víz szükséges a zsírégető edzésben résztvevő izmainknak számára is, viszont ha nem tartjuk be mellette a kellő tápanyagbevitelt, akkor belassul az anyagcsere........nem lesz mit kicserélni, mivel minimális ételt veszünk magunkhoz, s ha az anyagcsere belassul, fennáll a hízás veszélye annak ellenére, hogy alig eszünk, csak iszunk. S mivel ilyenkor gyümölcs szezon van hónapokig egyesek a kellőnél több cukrot visznek be a gyümölcsökből, ami inzulin és vércukorszint emelkedést idéz elő, ami bebiztosítja hogy hízni fogsz.

Mit tehetsz, hogy elkerüld?
A hőt és a vizet a bőrünkön adjuk le, így ha meleged van is, inkább egyél egészségesen és megfelelő összetételben továbbra is, ugyanúgy a magasabb folyadékbevitel mellett, s a testhőt le lehet hűteni máshogy is.
A bőrünk a csuklónknál, a lábfejen a legvéknyabb, így oda hideg vizet locsolva, vagy hideg vizes kendőt tekerve lehűthetjük kissé magunkat, valamint a tarkónkat ily módon lehűtve (hogy a nyúltagyat is felfrissítsük a tunyulásból) a szellemi frissességünket is vissza nyerhetjük.
A gyümölcsökből együk az alacsony glikémiásakat, vagy ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek a magasabb cukortartalmúakból, akkor azokat reggel éhgyomorra kell enni semmilyen más szénhidráttal mellette.
Nekem bevált frissítő módszer volt a lókenőcs is, magadra kenve felér egy jó hidegzuhannyal.
A vízveszteséggel elvesztett ásványi sókat ásványvízzel pótolhatjuk.

Tehát, ha elkerüljük, csillapítjuk a felhevülést és a vele járó étvágytalanságot, valamint nem esünk bűnbe a gyümikkel, nyáron kánikulában is hatékonyan égethetjük tovább a zsírt 

 


TIPP:

Jó lenne, ha vmit megértene a nagyérdemű:
OLYAN, HOGY "CSAK HASRÓL FOGYNI AKAROK" NINCSSSSSSS!!!!!!!!!!
Ha fogysz, elsőként és legkönnyebben vizet veszítesz, majd zsírt, de ezek nemcsak egy bizonyos helyről égnek le, hanem mindenütt, ahol jelen vannak, csak nem egyforma arányban. 
TEHÁT NINCS KIZÁRÓLAGOS HASI FOGYÁS! MINDEN RÉSZEDRŐL MEGY LE FÖLÖSLEG ÉS EZ ELLEN TENNI NEM LEHET SEMMIT, ILYEN AZ EMBERI TEST!

Erősen ajánlom megnézni ezt a videot:

https://www.youtube.com/watch?v=zjzkNOqzNLQ


TIPP:

Hölgyeim! Egy egészen elterjedt tévhit, amit mai napig hallok, hogy "sok felülést csinálok, lábemelést, de nem igazán látszik meg.....pedig több százakat csinálok".........gondolkodjunk már egy kicsit józan paraszti ésszel:
amikor felülést csinálsz, kb a mozdulat 20%ában dolgozik a has, amikor felemeled a törzsed a földről, de még a derekad épp a talajt éri....eddig tart a hasizom szerepe, utána amikor tovább emeled a törzset, már a derekad kínozza és a combod, de ezeket érezni is, mert feszül............szóval itt elég sok mellékizom is kiveszi a szerepét felülés közben, ami nem fogja a hasad formálni! 
Másik okosság pedig, hogy a has és deréktájék a legproblémásabb terület, mert nem mozog eleget, edzéssel pedig csak kis %-kal lehet elérni azt, hogy meginduljon karcsúsodni. Megfelelő diétával, összetett edzéssel viszont elérhető hogy a derékkörfogat csökkenjen!!! 

A flabelos, esetleg más vibrációs elven működő, vagy abtronic-hoz hasonló hasizomgépek nem jók semmire, amire legalábbis ti szeretnétek arra nem. Reklám szerint felszakítja a zsírszöveteket és feszesedni fogsz tőle. 
Ahhoz, hogy a zsír égjen 4 dolog kell:
-egy inger, amitől a zsírégetés beindul (összetett súlyzós és aerob edzés kombinációja),
-egy hely, ahol a zsír elég (izomsejtek anyagcsereközpontja),
-oxigén az égéshez (légzés útján).
-megfelelő diétás étrend!

 


TIPP:

Sokan mondjátok, hogy nincs időtök napi 5x enni munka, stb. miatt. Oké, nézzük csak: napi 5x kell enni pár falatnyi adagot annak aki fogyni akar vegyes tápanyagtartalommal. Reggel ébredés után lehet enni otthon, melóban munka kezdése előtt biztos van még 5-10 perced, akkor is lehet, szünetekben, ne szívj el 4-5 cigit, hanem ehetsz is ha már cigire van idő......munkában sem első perctől az utolsóig hajtanak titeket mint a rabszolgát, biztos van a napi 8-12óra meló alatt a kajaszüneten kívül 5 perc szabadidőd amikor kiveszel a zsebedből egykét műzlit, vagy kimész pár percre....... kicsi ételes dobozka + kanál, villa van, amikor kimész az öltözőbe míg bnőd pislant ( mert úgy láttam h a nőknél a wc-zés csoportterápia), addig bekapod 3 perc alatt a tartalmát és egy kaja letudva, otthon megint lehet! IDŐ CSAK ARRA NINCS, AMIRE NEM SZÁNSZ!


TIPP:

 

Sokan kérdezitek tőlem, hogy van fehérjeporotok és azt hogyan szedjétek, mivel, mikor stb.
Nos, rengeteg cég gyárt fehérjeporokat és árulja drogéiákban, bevásárlóközpontokban, webshopokban, tehát nagy a választék és nehéz eligazodni melyiket válasszuk. Nem fogom bonyolítani a dolgot, mert kevesen értenék meg csak, így csak az alapelveket mondom el:

-került a tojás- (egg protein), tej-(milk), szója-(soy), és búzafehérje tartalmú porokat. olcsók, de kb a minőségük is annyit ér, mint az áruk, vagyis egy nagy nulla!

-a legjobb a különböző tejsavófehérje (whey protein) tartalmú turmixok, amikben a lehető legkevesebb a szénhidrát. Gyorsan felszívódik és összetett az aminosavprofilja, tehát tökéletesen hasznosul. Annyi ízben és kiszerelésben gyártják, hogy olyan választasz, amilyet akarsz!

-mivel a szervezetnek megvan a maga kis fehérjefeldolgozási maximuma, így fölösleges egyszerre 25-30grammtól (egy púposan megtöltött leveseskanálnyi) több fehérjét bevinni alkalmanként, mert a fölösleget csak a tápraktárakba tárolná el, amit nem tud feldolgozni.

-a legjobb időpont a fehérjeturmix fogyasztására az edzés utáni fél órán belül, vagy pihenőnapokon lefekvés előtt.

-a fehérjeport mindig 2-3dl zsírszegény tejben oldjuk fel, a legjobb turmixgéppel, vagy shakerrel.....a hatékonyabb előemésztés miatt ne hirtelen igyuk meg mind, hanem kortyonként és hagyjuk a nyálunkkal elegyedni, mert az elkezdi előemészteni, így a gyomorban sem fog annyit időzni.

-sok fehérjetermék kombinálva van, pl tejsavófehérje+szója, tejsavófehérje+tojásfehérje....ezeket sem érdemes megvenni, mert amilyen jó a reklámjuk az összeadódó hatásról, annyival gyengébb.

-a tejsavófehérje is kétféle lehet, koncentrátum és izolátum. A koncentrátumról azt tartják sokan, hogy összetettebb és hasznosabb az aminosavprofilja, az izolátum viszont sokkal gyorsabban emészthető, így hamarabb is kerül az izmokba. Te döntöd el melyiket választod 

-fontos dolog!!!, hogy a bevitt fehérjének, csak egy része kerül az izmokba, mert a szervezet más részek építésére is használja a fehérjék alkotóit, az aminosavakat.

-s a legfontosabb dolog a végére: nem véletlenül hívják a fehérjeport is TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐNEK! csak kiegészítenie kell a helyesen megválasztott étrendet, nem pedig erre alapozni a teljes diétát.........csak egy hasznos segédeszköz, de önmagában nem csodaszer, megfelelő étrend nélkül semmit sem ér!

 


TIPP:

 

!!!-Azok kedvéért, akik nem értik meg, hogy miért kell fogyáshoz magas fehérje és alacsony szénhidráttartalmú diétát bevezetni:

Proteinek (fehérjék): különböző kombinációja az aminosavaknak. Funkciója: építőanyaga a sejteknek, izmoknak, bőrnek, belső szerveknek stb. Nem energiaforrás.

Vércukor: az emésztés folyamán az összes emészthető szénhidrátféle a rostok kivételével, egyszerű cukorrá bomlik. Ez bekerül a véráramba, hogy a sejtekhez eljusson, ezért vércukornak hívják. A szervezet képes előállítani vércukrot más anyagokból, főként zsírból, és a véráramba juttatni (zsírégetés).

Inzulin: egy anyagcserét szabályozó hormon, aminek sok életbevágó funkciója van. Az egyik fő funkciója, hogy a felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja és eltárolja.
Az inzulin egy zsírtároló, és raktárlezáró hormon. Más szóval kövérré tesz, és úgy is tart. Ezért a stabil lefogyáshoz szükséges, hogy szoros kontrollt tartsunk e felett a zsírtároló hormon felett.

Glukagon: egy másik anyagcserét szabályozó hormon, az inzulinnal ellentétes funkciókkal. Ez a hormon bontja le a testzsírt, és energiává alakítja. Ily módon az inzulin és a glukagon párt alkot.

A 3 fő étkezési elem hatása a hormonrendszerre:

-szénhidrát: inzulin kibocsátás = elhízás
-fehérje: glukagon kibocsátás = fogyás
-zsír vagy olaj fogyasztása önmagában nincsen hatással egyik hormonra sem.

Fontos!, hogy lefekvés előtti 2 órában, az utolsó étkezésnél már ne együnk szénhidrátot, mert zsírlerakódást idéz elő a megnövekedett inzulinszint miatt.........csak fehérjét.

Íme a zsírosodás folyamata:

1. éhségérzet
2. nem megfelelő és minőségű étkezés
3. vércukorszint emelkedés
4. szénhidrátraktárak fokozatos telítődése
5. s ha telítődtek a szénhidrát raktárak, akkor zsírosodás

Okos zsírégetés:

1. magas fehérje, alacsony szénhidráttartalmú (s ha már szénhidrát, alacsony glikémiásat egyél), rostban gazdag zöldségfélék fogyasztása, zsírégető kiegészítőkkel pl kávéból a koffein (cukor nélkül)....így maximalizáljuk a zsírlebomlást, megakadályozzuk h lerakódjon, és alacsonyan marad az inzulinszint! napi 5 kicsi adag összetett tartalmú étkezés, sok folyadékkal!

2. rendszeres súlyzós, saját testsúlyos és aerob edzés kombinációja segít plusz kalóriákat égetni el szénhidrátból és zsírból, ezáltal gyorsabb az anyagcsere és a vércukorszint is csökken.

 


TIPP:

 

Az segít, hogy ne kelljen 100X elolvasni mindent és szűrni hogy mit kell csinálj, ha olvasás közben kiírod egy lapra magadnak! pl az edzéstervet, a tiltott és javasolt kajákat, a trükköket...............íme egy pl rá:

-Tiltott kaják: péktermék, édes cukros dolgok, tésztafélék, zsíros húsok...
-Ajánlott kaják: halkonzerv, csirkehús, zöldségek, rizs, alacsony glikémiás gyümölcsök, sok sok folyadék...
-a kajákat teljesen rágd péppé h könnyebben megemészd és gyorsítsd az anyagcseréd
-reggel éhgyomorra pár fekvőtámasz vagy guggolás ébredés után
-apró adag kaják, fogtömésnyi sok vízzel és zöldséggel
-a sok zöldséggel sok vitamint viszel be és a rosttartalma segíti az emésztést
-csalni csak reggel éhgyomorra lehet, akkor is csak kis mennyiségben
-a kis mennyiségű kaja bevitelétől a beleid átmérője csökken, így a hasad is beljebb húzódik
-éhség ellen egyél zöldséget, vagy igyál vizet, esetleg moss fogat
-edzés előtti másfél órában nincs kaja mert kihányod, utána vitaminbevitel!
-stb....
így könnyebben ráállsz az új életformára és könnyebben fogsz hozzászokni h mit csinálj................egy idő után már nem kell olvasni se, magadtól tudni fogod!


Sok zsír - magas koleszterin

 

A koleszterint táplálékokkal vesszük magunkhoz, de mi magunk is állítunk elő, a máj folyamatosan termeli. Nélkülözhetetlen az organizáció működéséhez, mert ebből épül fel az agyvelő, az idegszövetek, a nemi hormonok építőeleme, akárcsak a D-vitaminnak, amely a csontképződéshez elengedhetetlen.

A zsírok fontos funkciót töltenek be a szervezet működésében, a zsírok egy része, az úgynevezett trigliceridek energiát szolgáltatnak, egy másik típus, a koleszterin a szervek alkotóeleme. Viszont, ha túl sok a bevitt zsír, a test nem tudja feldolgozni és elraktározza, de nem csak súlyfölösleg formájában, hanem lerakódik a vérben, az erekben is. Magyarországon minden második haláleset oka vérellátási zavarokra vezethető vissza, mint például az érelmeszesedés.

A koleszterint a vér szállítja a szervekhez. De hogyan? Ez egy nagyon érdekes folyamat: mivel a koleszterin egy zsírféleség, állaga olyan, mint a faggyúé, emiatt a folyékony vér nem tudja feloldani, és nem tudja eljuttatni oda, ahol szükség van rá, ezért különféle mértékben fehérjékkel elegyedik a koleszterin. A magas koleszterinszint éveken keresztül nem okoz problémát, majd hirtelen - amikor már késő -, jelennek meg a tünetek.

A magas koleszterinszintért az életmódunk és táplálkozásunk a felelős. Az életforma átalakításával hozzájárulhatunk a normális koleszterinszint eléréséhez. A dohányzás gyengíti a védekezést a lerakódások ellen. A mozgáshiány kedvez a koleszterin növekedésének.

A sok zsír sok koleszterint termel, vagyis egyenes arány van a táplálékkal felvett zsírmennyiség és a koleszterinszint között. Koleszterint csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak, a növényi zsírok nem.

Az ételek elkészítésében ugyancsak érdemes figyelmet fordítani a zsírok kerülésére:

Zsír helyett szűz olívaolajjal süssünk-főzzünk
Az olajban sütés helyett is ajánlatosabb a párolás, grillezés
A húsról távolítsuk el a zsírt, bőrt
Tejtermékekből az alacsonyabb zsírtartalmút válasszuk
Használjunk kefirt
Húsok közül a kevesebb zsírt rejtőket fogyasszuk: hal, pulyka, csirke, vad
A rostok csökkentik a koleszterinszintet
Italok közöl a cukros üdítők, sör nem kedvező, viszont a kis mennyiségű vörös bor igen
Gyümölcsök közül a banán, szőlő és az aszalt termékek emelik a koleszterinszintet

Tartsuk szem előtt, hogy minél alacsonyabb a koleszterinszint, annál hosszabb élettartamra lehet számítani.

 


A koffein hatása a szervezetre:

 

Egy csésze kávéból vagy teából származó átlagos adag koffein lerövidíti a reakció idõt, megnöveli a szívverést, megemeli az adrenalin szintet és lehetõvé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt, kitûnõ a zsírégetõ hatása A koffein segít felszabadítani az elraktározott zsírt, ezért ha edzés elõtt megiszik egy csészével, segít abban, hagy több energiát égessen el - arra azért figyeljen, hogy utána elég folyadékot igyon, elkerülve ezzel a kiszáradást.

Kutatások bebizonyították, hogy a koffein csökkenti a depressziót és az öngyilkosságra való hajlamot, mivel boldogság-érzetet kelt. Növeli azonban a csontrirkulás esélyét, mert a koffein kivonja a kálciumot a testbõl. Ha két-három csészénél több kávét fogyaszt naponta, és ha nem pótolja legalább 800 mg kálciummal, felléphet a csonttörés és csontritkulás veszélye.

A hosszútávú koffein túladagolás koncentráció-zavart, depressziót és kedélyingadozást okoz.

A koffein jó hatása csak akkor érvényesül, ha a napi adag nem haladja meg a 300 mg-ot: ez kb. 3 csésze espresso kávé, 4-S csésze instant kávé, 6 csésze tea vagy 6 doboz cola. Koffeinérzékeny emberek kerüljék e termékek fogyasztását. A koffeinérzékenység jelei: gyors szívverés, izzadó tenyér, pánikrohamok, hányinger.

Tehát napi max 3 pohár kávé ajánlott, koffeintartalmú colát úgysem isztok, mivel cukrozott a teával együtt.
Aki hatásosabbá akarja tenni edzése zsírégető hatását igyon meg edzés előtt fél órával egy kávét tejszínnel, cukor nélkül!

 


Mi az ÉLŐFLÓRA?

 

......testünk számára hasznos baktériumok, amik a bélrendszer működését teszik egészségesebbé!

Hörghurut, torok- és tüdőgyulladás, tüszős mandula. Ha nem vigyázunk, a baktériumok könnyen ledöntenek minket a lábunkról. Főleg télen! Ha megtörtént a baj, nincs mit tenni, antibiotikumot kell szedni!

Legalábbis a legtöbb orvos ezt írja fel. Sajnos, nem sajnos, ez a leghatékonyabb megoldás. Az antibiotikumok szedésének következtében azonban nemcsak a káros baktériumok pusztulnak el a testben, hanem a szervezet számára hasznosak is: így a bélflóra jótékony hatású mikroorganizmusai is. Ilyenkor jelentkezhet hasfájás, hasmenés, puffadás, sőt, mivel a bélflóra baktériumai jelentősen támogatják az immunrendszer működését, így azok elpusztulásával a szervezet ellenálló képessége is csökken. Ezért fordulhat elő, hogy kigyógyulunk ugyan az egyik betegségből, de a testünket ezután könnyen megtámadhatja egy újabb kórokozó.

A bélflórára tehát vigyázni kell! Éppen ezért javasolt antibiotikum kúra mellé probiotikumokat szedni, amelyek jótékony baktériumok bejuttatásával helyreállítják a bélflórát. Ezeket a probiotikus készítményeket megvásárolhatjuk gyógyszertárban is, én azonban a természetes megoldásban, az élőflórás joghurtban hiszek.

Az élőflórás joghurt mellett persze van a fentinél objektívebb érvelés is: a probiotikus, élőflórás joghurt és a gyógyszertárakban árult probiotikumok közti legfőbb különbség , hogy míg az előbbi élő baktériumokat tartalmaz, az utóbbiban liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes baktériumok találhatók.

!!!!!!!!!!!!!!Egészségünk szempontjából tehát előnyösebb táplálékkal bevinni a szervezetünkbe a bélflóra egyensúlyát helyreállító, illetve megőrző baktériumokat. Ehhez viszont nem elég heti vagy napi egy joghurtot megenni.

A javasolt mennyiség: napi 2-3 doboz!

Fontos! Az antibiotikum beszedése és a joghurt fogyasztása között legalább 4 óra vagy több teljen el, mert a kalciumban gazdag élelmiszerek gátolják a legtöbb antibiotikum felszívódását.

Fogyasszuk antibiotikum használat alatt, illetve az azt követő két hétben is! Válasszunk cukormentes terméket!
A bélflórát számos tényező, így például a túlzott alkoholfogyasztás, a szájon át szedett antibiotikum vagy éppen a rostban szegény táplálkozás is károsíthatja. Az aktív, a szervezetbe jutó és túlélő élőflóra – ez 2–30 százalék – az úgynevezett bélflóratagok munkáját segíti. A megbetegítő baktériumok megtapadását – versengés, rövid szénláncú zsírsavak termelése révén stb. – gátolja, ezáltal a károsodott bélflóratagok visszatelepedését, a bélflóra természetes egyensúlyát segíti.

A hőkezelt tejtermékben a számodra hasznos baktériumok elpusztulnak és utólag tesznek bele valamennyit, hogy eladható legyen a termék, a nem hőkezelt termék hamar romlandó, de sokkal hasznosabb, mert megőrzi a természetes élőflórákat, mivel nem kap hőkezelést, amiben elpusztulhatnak! Az élőflóra baktériumai segítenek a beleid egészséges működésében, és aki nem tudná, a belekben történik a tápanyagok felszívódása a vérbe! 
Olyan tejkészítményt válassz, amelyikre nincs ráírva, hogy pl magas fokon hőkezelt

 

Én személy szerint a joghurtra, kefírre és tejfölre esküszök 


Vitaminhiány okozta betegségek (a teljesség igénye nélkül)

 

A-vitamin (nélkülözhetetlen a növekedéshez, csontépítéshez!) hiánya:
Farkasvagság; öregségi foltok megjelenése; bőr, haj, fogíny állagának romlása.

B1-vitamin hiánya:
Beri-beri; szénhidrát-anyagcsere romlása (fokozott elhízás); övsömör

B2-vitamin hiánya:
A száj, az ajkak, a bőr és a nemi szervek károsodása; a szem terhelhetőségének csökkenése; a zsír-fehérje-szénhidrát anyagcsere felbomlása

B3-vitamin (niacin) hiánya:
Emésztőrendszer zavarai; migrénes fejfájás; hasmenés, magas koleszterin- és trigliceridszint kialakulása; magas vérnyomás

B5-vitamin (pantoténsav) hiánya:
Nyombélfekély; vér- és bőrpanaszok; anyagcsere és hormonháztartás problémái

B6-vitamin hiánya:
Anémia (vérszegénység); immunrendszer-gyengeség; fehérje anyagcsere felbomlása; éjszakai izomgörcsök; kézzsibbadás; végtagok ideggyulladása

B12-vitamin hiánya:
Vészes vérszegénység; agykárosodás, ingerlékenység; koncentráló-, emlékező és egyensúlyozó képesség romlása; gyermekeknél a növekedés lassulása valamint étvágytalanság; általános közérzet-romlás

H-vitamin (biotin) hiánya:
Az arc és ekcémája; nagyfokú kimerültség; zsír-anyagcsere zavarok

M-vitamin (folsav) hiánya:
Vérszegénység, kismamáknál a tej elapadása; sejtosztódások és így a növekedési folyamat lelassulása

F-vitamin (linolsav) hiánya:
Ekcéma, akne

C-vitamin hiánya:
Skorbut; a szervezet szabad gyökökkel szembeni védelme és az immunrendszer teljes legyengülése; a szervezet védekezőképessége a vírus- és baktériumfertőzésekkel szemben hatástalan

Kolin (a B-koplex tagja) hiánya:
Máj zsugorodása és zsíros elfajulása; az artériák megkeményedése; Alzheimer-kór

Inozitol (a B-komplex tagja) hiánya:
Magas koleszterinszint; ekcéma; hajhullás

D-vitamin hiánya:
Angolkór; csontlágyulás; csontritkulás; súlyos fogromlás; a szervezet a bevitt kálciumot nem tudja hasznosítani

E-vitamin hiánya:
Vörösvértestek pusztulása; izomsorvadás; bizonyos vérszegénységek és szaporodási zavarok; korai öregedés; állóképeeség romlása; véralvadékok keletkezése; szervezet védtelensége a szabadgyökökkel szemben

K-vitamin hiánya:
Vastagbélgyulladás; vér alvadékonyságának romlása; belső vérzések; túlzott menstruációs vérveszteség

P-vitamin (citrin) hiánya:
A szervezet a bevitt C-vitamint nem tudja hasznosítani; fogínyvérzés; ödéma; belső fül betegsége miatti szédülés; kapillárisok törékenysége miatti véraláfutások

 


Éhség elűzése és változatosság diétásan, kombinálás a maximális sikerért:


Nehéz elhinnem, amikor az emberek azt mondják, hogy lehetséges alacsony szénhidráttartalmú diétát tartani anélkül, hogy éhséget éreznél, vagy vágyat, vagy fájdalmat. Amikor megfosztod magadat a szénhidrátoktól, akkor fogsz érezni VALAMENNYI éhséget, akármit csinálsz. Ha nem az étel hiányától, akkor a szénhidrát megvonásától fogsz éhséget érezni. Bármilyen diéta kellemetlenségekkel jár, mivel a szervezeted nincs hozzászokva. A pár száz forintos cukorral bevont fánkok üvölteni fognak utánad, amikor elsétálsz a pék mellett az aluljáróban, hívogatva, hogy „csak egy falatot”. Készülj fel mentálisan arra, ami rád vár.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta kemény dolog, és nagyon motiváltnak és fegyelmezettnek kell lenned ahhoz, hogy sikerrel járj.

Jöjjenek a zöldségek!!!
Ez valószínûleg a legfontosabb része az alacsony szénhidráttartalmú diétának. A zöldségek sok létfontosságú tápanyaggal, vitaminnal, és ásványi anyaggal látnak el. A rostok segítenek, hogy teli érezd magad, és elhiheted, hogy nem fogsz órákat tölteni a wc-n, ha érted, amit mondok. A változatosságról nem is beszélve, amit a zöldségek tesznek lehetõvé az alacsony szénhidráttartalmú diétán. Ha bárki közületek próbált már csirkemellet és tojásfehérjét enni 12 héten keresztül, vagy akár csak 1 héten keresztül, tudja, hogy nem túl nagy szórakozás. Fûszerezett csirkemell friss ropogó jégsalátán, zsír nélküli szósszal leöntve sokkal étvágy gerjesztõbben hat, nemde?

A rostok megakadályozza továbbá, hogy az elfogyasztott szénhidrátok túl gyorsan felszívódjanak, ezzel megelõzik az inzulinszint nem kívánt megemelkedését (a túlzott inzulintermelés elõsegíti a szénhidrátok zsírként való elraktározódását). A rostok továbbá emésztetlenül haladnak át a testeden. Ezért, amikor zöldségeket eszel, NE számítsd be a napi szénhidrátbeviteledbe. A késõ éjszakai éhségrohamok kivédésére, nyugodtan rágcsálj zsír nélküli szószba mártogatott brokkoliszárat és szárzellert.

Okosság és jó módszer arra, hogy fincsi nasit vigyünk be a szervezetbe, amikor már hányingerünk van a hal, rizs, zöldségek, és csirke látványától, hogy bemegyünk a legközelebbi táplálékkiegészítő drogériába, veszünk egy kis dobozos fehérjeturmixot, (ez árban kb 3000ftól kezdődik és 500-750gramm általában és ezernyi ízben kapható) és egy jó púpos leveseskanálnyi mennyiséget zsírszegény tejben felkeverünk, ízlés szerint tehetsz hozzá alacsony glikémiás gyümölcsöt is. Ezzel változatosabbá teheted diétát és a fehérje segít megőrizni az izomzatod, plusz egy fincsi új íz mindig segít az unalmas hétköznapi monoton diétás kedved feldobni 

Jah és még mielőtt valaki összekeverné a táplálékkiegészítőket a doppinggal, az nézze meg ezt:

https://www.youtube.com/watch?v=yHnmsrMbqLY

Aki nem költene ilyen fehérje kiegészítőre pénzt, az házilag is elkészíthet magának otthon kis könnyen emészthető turmixot, amit bármikor a nap folyamán elfogyaszthat!

Összedobtam egy olyat hogy :
1 fél banán
4 db tojásfehérje (friss tojásból főzve, ne nyersen a szalmonella veszély miatt)
zsírszegény túró
és erre egy kis zsírszegény tej, ízlés szerint cukormentes kakaópor

Így egy adag kb 22g fehérjét tartalmaz . És kb 4g zsírt. Egy fél banán cukortartalma nem veszélyes, nem sok van benne, mivel maga fél banán sem sok össztömegre. Ez így lehet akár egy jó reggeli, egy jó uzsonna, én lefekvés előtt nem igazán innám már meg, max délután 3-4 óráig! Csinálhatod turmixgéppel, vagy bármivel amivel rendesen össze tudod dolgozni!

 

A kezdeti nagy súlyvesztés (az első héten akár 6 kg is lemehet!) nagyon jónak tűnik, ez azonban nem zsírleadást jelent, hanem vízveszteséget. Amikor a szervezet nem kap elegendő szénhidrátot (ami pedig az elsődleges energiaforrása), akkor a glikogénraktárakat éli fel, és mivel 1 gramm glikogénhez 4 gramm víz kapcsolódik, ilyenkor nagyon könnyű gyorsan leadni pár kilót – pontosabban pár kiló vizet.
A tested mindig a legkönnyebben pótolható és legfölöslegesebb anyagoktól szabadul meg először!
A szervezet csak akkor kezdi el bontani a zsírt, amikor a glikogénraktárak már kiürültek, ezért mondom mindig azt, hogy diétával alacsonyan tarthatod a glikogénszinted, súlyzós, vagy saját testsúlyos edzésekkel kiürítheted magadból, ezután már a test nem tehet mást, hogy energiához jusson CSAK ZSÍRT ÉGETHET EL aerob munka alatt!
Sokan úgy vélik, hogy éhgyomorra végzett aerob biciklizés, vagy erőltetett séta, kocogás jó zsírégető..........nos ez igaz! de csak ha azt is számításba veszed, hogy a zsírégetés beindításához sok idő kell 30-45 perc is akár, és eddig kiköpöd a tüdőd a biciklin. Pont akkorra fáradsz le, mire kezdődne a zsírégetésed. Igen, ez lassan beinduló folyamat mozgás, pulzus és hőemelkedés hatására. Egy ezt megelőző keményebb edzés felpörgeti az anyagcseréd, kiégeti a cukrokat belőled és tökéletes kezdeti állapotot ad zsírégetéshez 

 

 


Elérhetőség

Alakformálás/Életmódváltás